দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধের জার্মান সেনাবাহিনীর তালিকা

উইকিমিডিয়ার তালিকা নিবন্ধ

এখানে দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধ-এ ব্যবহৃত জার্মান বাহিনী মানে ওয়েহারম্যাক্ট, লুফ্টওয়াহাফাক্রিগ্সমেরিন-এর তালিকা আছে। বার্লিনে এদের প্রশিক্ষণ দেওয়া হতো। এখানেই নতুন প্রযুক্তির গবেষণা ও উদ্ভাবন হতো।

কিছু টার্ম জেনে নিনসম্পাদনা

গ্রেনেডিয়ার
মানে হেভি ইনফ্যান্ট্রি
ইয়েগা
মানে লাইট ইনফ্যান্ট্রি ("হান্টার"),ইয়েগা মানে শিকারি।
গ্যব্যর্ক্সিয়েগা
স্কি পরা সেনা ("মাউন্টেন ওয়ারফেয়ার"), গ্যব্যর্ক্সিয়েগা মানে পর্বতারোহী
লেহর
ট্রেনিং ইউনিট
নামার
নিচে ইনফ্যান্ট্রি সেনার তালিকা দেখো
প্যান্জার
armour
স্টার্ম
"Storm" বা "Assault"
ফায়ক
"of the People" (উচ্চারন "People's"), ফায়ক (Volk) মানে সম্প্রদায়।
zbV
পুরোনাম "zur besonderen verwendung" বা 'জর পিসনডভেন ফ্যাবেনডোং' যার মানে "Special Purpose", "For Special Deployment"

নাম্বারিত প্যান্জার (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

নামাঙ্কিত প্যান্জার (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

লাইট বাহিনী (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধের সময়কার জার্মানিতে "লাইট বাহিনী" (leichte) এর অনেক মানে ছিলো। তখন ৫টা করে লাইট বাহিনীর শ্রেণী থাকতো। প্রথম ৪টে মেকানাইজড ক্যাভলরি। নং.৫ টা আফ্রিকায় ইটলিকে সাহায্য করার জন্যে তৈরী হয়। সবকটাই শেষে সাধারণ প্যান্জার বাহিনীতে পরিণত করা হয়।

অনেক বাহিনীকেই নানা কারণে "লাইট বাহিনী" নামে ডাকা হয়। ওগুলো ইনফ্যান্ট্রি বাহিনীর শ্রেণীতেই পড়ে।

ইনফ্যান্ট্রি শ্রেণী (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

 
মোটরাইজড ইনফ্যান্ট্রি বাহিনী, ১৯৪১

ইনফ্যান্ট্রি বাহিনীর রকমফেরসম্পাদনা

The backbone of the Heer (German Army) was the ইনফ্যান্ট্রি বাহিনী. Of the 154 divisions deployed against Soviet Union in 1941, including reserves, there were 100 ইনফ্যান্ট্রি, 19 panzer, 11 motorised, 9 security, 5 Waffen-SS, 4 "লাইট", 4 mountain, 1 SS police, and 1 cavalry. A typical infantry division in June 1941 had 17,734 men organized into the following sub-units:[১]

  • three ইনফ্যান্ট্রি regiments with staff and communications units
    • three battalions with:
      • three ইনফ্যান্ট্রি companies
      • one heavy weapons company
    • one anti-tank company (mot.)
    • one artillery company
    • one reconnaissance unit
  • one tank destroyer battalion with:
    • three companies (each with twelve 3.7 cm guns)
  • one artillery regiment
    • three battalions
      • three batteries
  • one pioneer battalion
  • one communications unit
  • one field replacement battalion
  • Supply, medical, veterinary, mail, and police

German ইনফ্যান্ট্রি বাহিনীগুলো had a variety of designations and specializations, though numbered in a single series. The major variations are as follows:

Fortress (Festung)
বাহিনীগুলো of non-standard organization used to garrison critical sites. The smaller ones might consist of only two or three battalions.
Grenadier
A morale-building honorific usually indicative of reduced strength when used alone.
Jäger
Reduced in size with only two regiments compared to an ordinary ইনফ্যান্ট্রি বাহিনীগুলো three and provided with less transport and lighter artillery. Those বাহিনীগুলো were trained to fight in difficult terrain.
লাইট (Leichte)
There were several meanings of the term লাইট division in the Wehrmacht:
  • The initial লাইট infantry divisions. Lighter than a normal ইনফ্যান্ট্রি বাহিনী; they had only two regiments and no heavy artillery. Most of them were converted to Jäger বাহিনীগুলো in 1942.
  • The লাইট Africa divisions. Created partially ad-hoc and sporting a unique composition, e.g. including penal units, they were usually lighter than a standard ইনফ্যান্ট্রি বাহিনীগুলো.
  • The লাইট division. Any বাহিনী with a lack of units, like only having two regiments, or less support units could be styled লাইট. Usually only applied temporarily to a বাহিনী; the respective unit would be drawn off from the front to reorganize and renamed again after it regained the lost units and manpower.
  • The লাইট (mechanized) divisions that were the predecessors of the প্যান্জার divisions. Those are already covered in the প্যান্জার division section.
মোটরাইজড ইনফ্যান্ট্রি
Provided with full motor transport for all ইনফ্যান্ট্রি and weapons systems. Usually reduced in size compared to an ordinary ইনফ্যান্ট্রি বাহিনী. মোটরাইজড ইনফ্যান্ট্রি বাহিনীগুলো were renamed প্যান্জারgrenadier (armored infantry) divisions in 1943.
বাহিনী Nummer
A sort of placeholder বাহিনী, with a number (Nummer) and staff but few if any combat assets. These বাহিনীগুলো started out without any type in their name (e.g., বাহিনী Nr. 179), though some acquired a type later on (e.g., প্যান্জার বাহিনী Nr. 179).
প্যান্জারgrenadier
As মোটরাইজড, but with more self-propelled weapons and an added battalion of tanks or fully armored assault guns. What মোটরাইজড বাহিনীগুলো were referred to from 1943 forward.
Security বাহিনী (Sicherungs-বাহিনী)
Designed for mopping-up duties in the rear areas; may consist of two reinforced regiments or of a number of independent battalions.
Static (bodenständige)
Deficient in transport, even enough to move its own artillery. Many of these were বাহিনীগুলো that had been mauled on the Eastern Front and were sent west to serve as coastal defense garrisons until sufficient resources were available to rehabilitate them.
Volksgrenadier
A late-war reorganization with reduced size and increased short-range firepower. Many previously destroyed or badly mauled infantry বাহিনীগুলো were reconstituted as Volksgrenadier বাহিনীগুলো, and new ones were raised as well. Their fighting worth varied widely depending on unit experience and equipment. Not to be confused with Volkssturm a national militia in which units were supposed to be organized by local Nazi party leaders; trained by the SS; and come under Wehrmacht command in combat.
zbV
("zbV" is an abbreviation meaning "for special employment") An ad hoc বাহিনী created to meet a special requirement. (E.g., বাহিনী zbV Afrika)

Most of the size reductions listed above were by about a third, either by the removal of an infantry regiment or the removal of one infantry battalion from each of the three regiments.

Infantry divisions were raised in waves, sets of divisions with a standardized table of organization and equipment. In general the later waves (i.e., the higher-numbered divisions) were of lower quality than the earlier ones.

নাম্বারিত ইনফ্যান্ট্রি (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

১ম থেকে ৯৯তমসম্পাদনা
100th to 199thসম্পাদনা
201st to 999thসম্পাদনা

নামাঙ্কিত ইনফ্যান্ট্রি (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

পর্বতারোহী (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

স্কী বাহিনী (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

ক্যাভলরি (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

According to Davies, the ক্যাভলরি বাহিনীগুলো were mounted infantry and the Cossack বাহিনীগুলো were "true ক্যাভলরি", modelled on the Russian ক্যাভলরি বাহিনীগুলো ঝ.

ল্যান্ডওয়েহর (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

আর্টিলারি (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

দুর্গরক্ষী (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

প্রশিক্ষণ (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

ফিল্ড রিপ্লেসমেন্ট (ওয়েহারম্যাক্ট)সম্পাদনা

নেভাল ইনফ্যান্ট্রি (ক্রিগ্সমেরিন)সম্পাদনা

  1. Mueller-Hillebrand B., Das Heer, 1933-1945. vol. II, E.S. Mittler & Sohn, 1969, pp. 161-162.