প্রধান মেনু খুলুন

পারমানবিক ভরের ভিত্তিতে মৌলসমূহের তালিকা

উইকিমিডিয়ার তালিকা নিবন্ধ
পারমানবিক সংখ্যা নাম পারমানবিক প্রতীক পারমানবিক ভর শ্রেণী পর্যায়
1 Hydrogen H 1.00794(7)2 3 4 1 1
2 Helium He 4.002602(2)2 4 18 1
3 Lithium Li 6.941(2)2 3 4 5 1 2
4 Beryllium Be 9.012182(3) 2 2
5 Boron B 10.811(7)2 3 4 13 2
6 Carbon C 12.0107(8)2 4 14 2
7 Nitrogen N 14.0067(2)2 4 15 2
8 Oxygen O 15.9994(3)2 4 16 2
9 Fluorine F 18.9984032(5) 17 2
10 Neon Ne 20.1797(6)2 3 18 2
11 Sodium (Natrium) Na 22.98976928(2) 1 3
12 Magnesium Mg 24.3050(6) 2 3
13 Aluminium (Aluminum) Al 26.9815386(8) 13 3
14 Silicon Si 28.0855(3)4 14 3
15 Phosphorus P 30.973762(2) 15 3
16 Sulfur S 32.065(5)2 4 16 3
17 Chlorine Cl 35.453(2)2 3 4 17 3
19 Potassium (Kalium) K 39.0983(1) 1 4
18 Argon Ar 39.948(1)2 4 18 3
20 Calcium Ca 40.078(4)2 2 4
21 Scandium Sc 44.955912(6) 3 4
22 Titanium Ti 47.867(1) 4 4
23 Vanadium V 50.9415(1) 5 4
24 Chromium Cr 51.9961(6) 6 4
25 Manganese Mn 54.938045(5) 7 4
26 Iron (Ferrum) Fe 55.845(2) 8 4
27 Cobalt Co 58.933195(5) 9 4
28 Nickel Ni 58.6934(2) 10 4
29 Copper (Cuprum) Cu 63.546(3)4 11 4
30 Zinc Zn 65.409(4) 12 4
31 Gallium Ga 69.723(1) 13 4
32 Germanium Ge 72.64(1) 14 4
33 Arsenic As 74.92160(2) 15 4
34 Selenium Se 78.96(3)4 16 4
35 Bromine Br 79.904(1) 17 4
36 Krypton Kr 83.798(2)2 3 18 4
37 Rubidium Rb 85.4678(3)2 1 5
38 Strontium Sr 87.62(1)2 4 2 5
39 Yttrium Y 88.90585(2) 3 5
40 Zirconium Zr 91.224(2)2 4 5
41 Niobium Nb 92.906 38(2) 5 5
42 Molybdenum Mo 95.94(2)2 6 5
43 Technetium Tc [98]1 7 5
44 Ruthenium Ru 101.07(2)2 8 5
45 Rhodium Rh 102.905 50(2) 9 5
46 Palladium Pd 106.42(1)2 10 5
47 Silver (Argentum) Ag 107.8682(2)2 11 5
48 Cadmium Cd 112.411(8)2 12 5
49 Indium In 114.818(3) 13 5
50 Tin (Stannum) Sn 118.710(7)2 14 5
51 Antimony (Stibium) Sb 121.760(1)2 15 5
52 Tellurium Te 127.60(3)2 16 5
53 Iodine I 126.904 47(3) 17 5
54 Xenon Xe 131.293(6)2 3 18 5
55 Caesium (Cesium) Cs 132.9054519(2) 1 6
56 Barium Ba 137.327(7) 2 6
57 Lanthanum La 138.90547(7)2 n/a 6
58 Cerium Ce 140.116(1)2 n/a 6
59 Praseodymium Pr 140.90765(2) n/a 6
60 Neodymium Nd 144.242(3)2 n/a 6
61 Promethium Pm [145]1 n/a 6
62 Samarium Sm 150.36(2)2 n/a 6
63 Europium Eu 151.964(1)2 n/a 6
64 Gadolinium Gd 157.25(3)2 n/a 6
65 Terbium Tb 158.92535(2) n/a 6
66 Dysprosium Dy 162.500(1)2 n/a 6
67 Holmium Ho 164.930 32(2) n/a 6
68 Erbium Er 167.259(3)2 n/a 6
69 Thulium Tm 168.93421(2) n/a 6
70 Ytterbium Yb 173.04(3)2 n/a 6
71 Lutetium Lu 174.967(1)2 3 6
72 Hafnium Hf 178.49(2) 4 6
73 Tantalum Ta 180.94788(2) 5 6
74 Tungsten (Wolfram) W 183.84(1) 6 6
75 Rhenium Re 186.207(1) 7 6
76 Osmium Os 190.23(3)2 8 6
77 Iridium Ir 192.217(3) 9 6
78 Platinum Pt 195.084(9) 10 6
79 Gold (Aurum) Au 196.966569(4) 11 6
80 Mercury (Hydrargyrum) Hg 200.59(2) 12 6
81 Thallium Tl 204.3833(2) 13 6
82 Lead (Plumbum) Pb 207.2(1)2 4 14 6
83 Bismuth Bi 208.98040(1) 15 6
84 Polonium Po [210]1 16 6
85 Astatine At [210]1 17 6
86 Radon Rn [220]1 18 6
87 Francium Fr [223]1 1 7
88 Radium Ra [226]1 2 7
89 Actinium Ac [227]1 n/a 7
91 Protactinium Pa 231.03588(2)1 n/a 7
90 Thorium Th 232.03806(2)1 2 n/a 7
93 Neptunium Np [237]1 n/a 7
92 Uranium U 238.02891(3)1 2 3 n/a 7
95 Americium Am [243]1 n/a 7
94 Plutonium Pu [244]1 n/a 7
96 Curium Cm [247]1 n/a 7
97 Berkelium Bk [247]1 n/a 7
98 Californium Cf [251]1 n/a 7
99 Einsteinium Es [252]1 n/a 7
100 Fermium Fm [257]1 n/a 7
101 Mendelevium Md [258]1 n/a 7
102 Nobelium No [259]1 n/a 7
103 Lawrencium Lr [262]1 3 7
104 Rutherfordium Rf [261]1 4 7
105 Dubnium Db [262]1 5 7
106 Seaborgium Sg [266]1 6 7
107 Bohrium Bh [264]1 7 7
108 Hassium Hs [277]1 8 7
109 Meitnerium Mt [268]1 9 7
110 Darmstadtium Ds [271]1 10 7
111 Roentgenium Rg [272]1 11 7
112 Ununbium Uub [285]1 12 7
113 Ununtrium Uut [284]1 13 7
114 Ununquadium Uuq [289]1 14 7
115 Ununpentium Uup [288]1 15 7
116 Ununhexium Uuh [292]1 16 7
118 Ununoctium Uuo [294]1 18 7

মন্তব্যসম্পাদনা

  • দ্রষ্টব্য 1: The element does not have any stable nuclides, and a value in brackets, e.g. [209], indicates the mass number of the longest-lived isotope of the element. However, three elements, Thorium, Protactinium, and Uranium, have a characteristic terrestrial isotopic composition, and thus their atomic mass given.
  • দ্রষ্টব্য 2: The isotopic composition of this element varies in some geological specimens, and the variation may exceed the uncertainty stated in the table.
  • দ্রষ্টব্য 3: The isotopic composition of the element can vary in commercial materials, which can cause the atomic weight to deviate significantly from the given value.
  • দ্রষ্টব্য 4: The isotopic composition varies in terrestrial material such that a more precise atomic weight can not be given.
  • দ্রষ্টব্য 5: The atomic weight of commercial Lithium can vary between 6.939 and 6.996—analysis of the specific material is necessary to find a more accurate value.

তথ্যসূত্রসম্পাদনা

পর্যায় সারণী

আদর্শ সারণী | উল্লম্ব সারণী | নাম সম্বলিত সারণী | নাম ও পারমানবিক ভরসহ সারণী | নাম ও পারমানবিক ভরসহ আরেকটি সংস্করণ | শুধু নাম ও পারমানবিক ভর সম্বলিত সারণী | ইনলাইন এফ-ব্লক | ২১৮ পর্যন্ত মৌল | ইলেকট্রন বিন্যাস | ধাতু ও অধাতু | ব্লক অনুসারে সারণী | বিকল্পসমূহ

রাসায়নিক মৌলসমূহের তালিকা

নাম | পারমানবিক প্রতীক | পারমানবিক সংখ্যা | স্ফুটনাংক | গলনাংক | ঘনত্ব | পারমানবিক ভর

শ্রেণীসমূহ:    -   -   -   -   -   -   -   -   - ১০ - ১১ - ১২ - ১৩ - ১৪ - ১৫ - ১৬ - ১৭ - ১৮
পর্যায়সমূহ:    -    -    -    -    -    -    -    -  
রাসায়নিক শ্রেণীসমূহ:   ক্ষার  -  মৃৎ ক্ষার  -  ল্যান্থানাইড  -  এক্টিনাইড  -  অবস্থান্তর ধাতু  -  দুর্বল ধাতু  -  অপধাতু  -  অধাতু  -  হ্যালোজেন  -  নিষ্ক্রিয় গ্যাস
ব্লকসমূহ:  এস-ব্লক  -  পি-ব্লক  -  ডি-ব্লক  -  এফ-ব্লক  -  জি-ব্লক